روابط فرازناشویی، عامل ۲۰ درصد از طلاق‌های زوج‌های مشهدی/ فرا زناشویی، آرامش موقت همراه با عذاب وجدان

عضو هیئت علمی گروه علوم اجتماعی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: طبق پژوهش‌های صورت گرفته در سازمان بهزیستی خراسان رضوی، حدود ۲۰ درصد از طلاق‌های زوج‌های مشهدی، ناشی از روابط فرا زناشویی است.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، یکی از پدیده‌های ناهنجاری که در شرایط جامعه کنونی شکل گرفته است، پدیده روابط فرازناشویی ست. برای روشن شدن این پدیده، این سوال شکل می‌گیرد که؛ روابط فرازناشویی چیست و ایجاد این روابط از کجا شکل می‌گیرد؟

تحقیقات نشان می‌دهد، اصولا نیاز‌های عاطفی، هیجانی و جنسی روابط هر زوجی که در منزل به تکامل نرسد، یکی از طرفین را به سمت روابط فرازناشویی سوق می‌دهد.

ندیده گرفتن نیاز‌های جنسی، هیجانی و عاطفی طرفین و سرکوب شدن تمایلات و خواسته‌هایشان در ازدواج از علل شکل گیری این روابط است.

رابطه فرازناشویی خارج از منزل برای زنان و مردان متاهل، آرامش موقتی را به آن‌ها می‌دهد، اما این آرامش همراه با عذاب وجدان است و آسیب‌های جدی را برای طرفین به وجود می‌آورد؛ لذا در اسلام که تاکید بر زندگی سالم دارد این عمل یک رفتار ناپسند و خارج از عرف معرفی می‌شود.

بر همین اساس در گفتگویی با مجید فولادیان عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد به علل ایجاد رابطه فرازناشویی در بین برخی زوج‌ها پرداخته ایم؛
 
مجید فولادیان عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد در گفت و گو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، با اشاره به موضوع گسترش روابط فرازناشویی در جامعه که گریبان زنان و مردان متاهل را گرفته است، گفت: روابط فرازناشویی بر طبق آمار از گذشته در تاریخ وجود داشته، ولی میزان این روابط بسیار کم بوده و یک عمل زشت برای افراد متاهل شناخته می شد.

او با بیان اینکه در فضای معاصر ایران به فهم جامعه شناسانه احتیاج داریم تا بفهمیم روابط فرازناشویی چیست؟ ازکجا شروع می‌شود؟ و در جامعه چه اتفاقی در حال رخ دادن است؟ اساسا این‌ها در چه بستر‌های اجتماعی کلانی روابط فرازناشویی اتفاق می‌افتد؟ افزود: برای کنترل این روابط اگر فهم جامعه شناسانه نداشته باشیم، نمی‌توانیم سیاست گذاری اجتماعی انجام دهیم.

عضو هیت علمی گروه علوم اجتماعی دانشگاه فردوسی مشهد ادامه داد: در این مساله با افراد مختلف رو به رو هستیم و نمی‌توانیم آنها را به مذهبی و غیرمذهبی بودن، محدود کنیم. طبق پژوهشی که شش ماه طول کشید، چهار فرآیند کلی به دست آمد که اگر زوجین در این فرآیندها قرار بگیرند احتمالا دچار روابط فرازناشویی می شوند.

فولادیان در توضیح فرآیند اول بیان کرد: دریافت منع و اجبار در امور مذهبی و روابط با جنس مخالف از سوی خانواده در دوران کودکی در شرایطی که باور‌های مذهبی نیز در فرد درونی نشده باشد، می‌تواند باعث بروز گسست در عقاید و باور‌های مذهبی فرد در دوران نوجوانی و جوانی شود.
 
او تصریح کرد: در این شرایط وقتی در جامعه هنجار مشخص و روشنی برای رابطه عاطفی و جنسی با جنس مخالف وجود ندارد، فرد از نگرش و جهان‌بینی گروه‌های مرجع و دوستان نسبت به روابط با جنس مخالف و امور مذهبی تاثیر می‌پذیرد. در چنین وضعیتی اگر ازدواجی با رویکرد سنتی و یا دوستی برای فرد اتفاق افتد و فرد به سبب شرایطی که تا کنون طی کرده، روابط آزاد با جنس مخالف را ممنوع نداند و اقدام به برقراری رابطه نماید و از سوی دیگر یکی از زوجین از روابط طرف مقابل خود آگاه شود و همچنین این رابطه از نظر طرف مطلع شده، خیانت همسر پنداشته شود، بی‌اعتمادی زوجین نسبت به یکدیگر رخ می‌دهد. در این شرایط زوجین از روابط خود با یکدیگر در زندگی زناشویی احساس نارضایتی می‌کنند، تمایلات عاطفی و جنسی آنان نسبت به یکدیگر کاهش می‌یابد. در نهایت در این شرایط ایجاد شده امکان وقوع رابطه فرازناشویی بسیار محتمل‌تر خواهد بود.

بیشتر بخوانید


عضو هییت علمی دانشگاه فردوسی مشهد در خصوص فرایند دوم مدل کودک همسری تاکید کرد: فضای مذهبی و سنتی سخت گیرانه خانوادگی در دوران کودکی عامل منع فرزندان به خصوص دختران از تنها بیرون رفتن و برقراری رابطه با جنس مخالف است.

او در خصوص فضای مذهبی در خانواده‌ها تصریح کرد: در این شرایط اگر خانواده ازدواج زود هنگام دختران را لازم بداند و دختران‌شان را وادار به ازدواج در دوران کودکی و نوجوانی کنند، از آن جایی که این دختران معمولا درک درستی از ازدواج و شرایط گزینش همسر ندارند، بعد از ازدواج تمایل چندانی به همسر خود نخواهند داشت و معمولا هم از اصول روابط زناشویی ناآگاه هستند.

فولادیان در خصوص فضای سهل گیرانه و سخت گیرانه مذهبی در خانواد به عنوان یکی از دلایل روابط فرازناشویی اظهار کرد: در یک سوی این مدل فرایندی فرهنگ مذهبی سنتی و خانوادگی افراد سبب ایجاد باور‌های عمیق مذهبی در فرد می‌شود، که در صورتی که باور‌ها و ارزش‌ها سنتی و مذهبی در فرد و خانواده او تداوم داشته باشد، ازدواجی با سبک سنتی رخ می‌دهد. فردی که به این سبک ازدواج می‌کند، احتمالا فرهنگ رابطه جنسی مورد قبول وی، فرهنگ جنسی سنتی و همان رابطه متعارف جنسی بین زوجین ا

او درخصوص افرادی که در فضای غیرمذهبی پرورش یافتند افزود: این افراد در طول زندگی خود منعی از سوی خانواده در خصوص امور مذهبی و روابط با جنس مخالف دریافت نکرده‌اند، در نتیجه ممکن است قبل از ازدواج روابط متعددی را به لحاظ جنسی و یا عاطفی با جنس مخالف خود تجربه کرده باشد. این افراد اگر با رویکرد سنتی ازدواج کنند، ممکن است پس از ازدواج تمایل به اشکال نامتعارف جنسی پیدا کنند، از این رو تعارضی در میان زوجین در فرهنگ جنسی در این مدل ایجاد می‌شود، این تعارض تمایل تجربه مجدد روابط متعدد عاطفی و جنسی را در فرد ایجاد می‌کند و در نهایت این شرایط می‌تواند زمینه‌ساز رابطه فرازناشویی از سوی هر کدام از زوجین باشد..

عضو هییت علمی دانشگاه فردوسی مشهد خصوص ازدواج زود هنگام تاکید کرد: ازدواج دختران درسنین پایین، در روابط جنسی آنها با همسر، احساس تعرض جنسی خواهند کرد، در نتیجه از روابط جنسی در زندگی زناشویی احساس نارضایتی می‌کنند.
روابط فرازناشوی، عامل ۲۰ درصد از طلاق‌های زوج‌های مشهدی/ فرا زناشویی، آرامش موقت همراه با عذاب وجدان

فولادیان در خصوص کنشگرانی که در این فرایند ازدواج زودهنگام قرار می‌گیرند اظهار کرد: این افراد در نهایت نسبت به هر گونه رابطه با همسر خود بی‌میل خواهند شد. در این شرایط دختران نوعی فشار روانی که حاصل تجربه زودهنگام روابط زناشویی و پذیرش نقش همسری است، را تجربه می‌کنند. چنین فردی در این وضعیت اگر در شرایطی قرار بگیرد که از یک سو به هم صحبتی و مصاحبت با دوستانی بپردازد که تجربه عشق را در زندگی خود دارند و از سوی دیگر در معرض رسانه‌ها و فیلم‌هایی قرار بگیرد که مضمون عشق در آن‌ها کلیدی و پررنگ است، ظهور تمایل به تجربه عشق گریز ناپذیر خواهد بود، تمایلی که هیچ زمان در دوران قبل از ازدواج ارضا نشده است، از این رو فرد به شخصی برای هم صحبتی نیاز پیدا می‌کنند و تحت تاثیر این نیاز تمایل به برقراری رابطه در فرد شکل می‌گیرد.
 
انتهای پیام//ف.ح
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار