غول‌های قطعه‌سازی را بشناسید/ ماجرای دعوای صوری قطعه‌سازان و خودروسازان چیست؟

اکنون بیش از ۵۰۰ شرکت تولید قطعات خودرو در زنجیره تولید قطعه برای صنعت خودروسازی فعالیت می‌کنند، اما چند شرکت به‌عنوان غول‌های این صنعت، قطعات مورد نیاز را تولید می‌کنند.

غول‌های قطعه‌سـازی را بشناسیددر حال حاضر بیش از ۵۰۰ شرکت تولید قطعات خودرو در زنجیره تولید قطعه برای صنعت خودروسازی فعالیت می‌کنند که در میان آنها، چند شرکت به‌عنوان غول‌های این صنعت، قطعات مورد نیاز را تولید می‌کنند.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، «یک قطعه‌ساز بزرگ، ایران‌خودرو را گروگان گرفت!» این تیتر خبری یکی از رسانه‌های دولتی است که طی یکی، دو روز گذشته با انتشار آن توجه بسیاری از کارشناسان و اصحاب رسانه را به خود جلب کرده است.

این رسانه در توضیح خبر منتشرشده نوشته است: «یکی از قطعه‌سازان بزرگ با ایجاد انحصار در تامین قطعات ایران‌خودرو در مواقع خاص اقدام به توقف تامین قطعه، خواباندن خطوط تولید خودرو و باج‌خواهی از ایران‌خودرو می‌کند.

صاحب این شرکت قطعه‌سازی، مالک شرکتی است که تامین قطعات سیستم‌های سوخت‌رسانی خودرو را به‌طور انحصاری در اختیار دارد و در روز‌های اخیر ضربه خود را از طریق عدم تامین قطعات سوخت‌رسانی به صنعت خودروی کشور وارد کرده است.

این فرد از سال ۹۵ با یکی دیگر از شرکت‌های قطعه‌سازی انحصارگر، برای تشدید انحصار در صنعت قطعه‌سازی، کنسرسیوم تشکیل داده و در حال حاضر با همراهی فرزند و برادرزاده خود یکی از اصلی‌ترین سهامداران ایران‌خودرو نیز است. وی همچنان به‌دنبال به دست آوردن درصد بیشتری از سهام ایران‌خودرو برای استیلا بر بزرگ‌ترین شرکت خودروسازی ایران است.»


بیشتر بخوانید: ماجرای گرانفروشی ۴ خودروساز چیست؟


این خبر در حالی منتشر شده که عضو هیات‌مدیره انجمن قطعه‌سازان خودرو طی یکی، دور روز گذشته در نشست خبری خود با اصحاب رسانه اعلام کرد سال گذشته حدود ۴۰ هزار دستگاه خودرو در کف کارخانه‌ها به‌دلیل نبود یا کمبود قطعه انباشت شد و در حال حاضر این تعداد به ۱۶۰ هزار دستگاه رسیده است.

از سوی دیگر آمار‌ها نشان می‌دهد در پایان سال گذشته چهارهزار میلیارد تومان تسهیلات بانکی بدون انتشار اطلاعات و جزئیات رسمی و قابل استنادی از نحوه توزیع این میزان تسهیلات در اختیار قطعه‌سازان قرار گرفته و براساس گفته دبیر انجمن سازندگان قطعات و مجموعه‌های خودرو، بیش‌از ۷۰ درصد قطعه‌سازان موفق به دریافت تسهیلات دولتی شدند.

سال گذشته و به‌دنبال تک‌نرخی شدن نرخ ارز و بحران‌های به وجود آمده در صنعت خودروسازی، بسیاری از خودروسازان عامل کاهش تولید و افزایش قیمت خودرو را کمبود و نبود قطعه عنوان کردند. از سوی دیگر قطعه‌سازان، عدم واردات مواد اولیه و برخی قطعات مورد نیاز خودرو را دلیل اصلی کمبود قطعه دانستند.

بر اساس آمار منتشرشده از سوی بانک مرکزی ایران از فهرست دریافت‌کنندگان ارز دولتی (ارز ۴۲۰۰ تومانی)، دو شرکت صنایع تولیدی کروز و سازه‌گستر سایپا که به‌عنوان دو قطعه‌ساز بزرگ کشور شناخته می‌شوند، در سال ۹۷ مجموعا ۱۰۷ میلیون و ۵۳۱ هزار دلار ارز دولتی با نرخ ۴۲۰۰ تومانی دریافت کرده‌اند. این در حالی است که تاکنون فهرستی از قطعات و مواد اولیه واردشده با ارز دولتی از سوی این دو شرکت منتشر نشده است.

غول‌های بزرگ قطعه‌سازی

در حال حاضر بیش از ۵۰۰ شرکت تولید قطعات خودرو در زنجیره تولید قطعه برای صنعت خودروسازی کشور فعالیت می‌کنند که در میان این شرکت‌ها، چند شرکت قطعه‌سازی به‌عنوان غول‌های این صنعت، بخش قابل‌توجهی از قطعات مورد نیاز صنعت خودروسازی را تولید می‌کنند.

شرکت صنایع تولیدی کروز به‌عنوان بزرگ‌ترین شرکت تولیدکننده قطعات خودرو در کشور در سال ۱۳۶۱ تاسیس شد و اکنون با برخورداری از سه کارخانه بزرگ تولید قطعات به یکی از بزرگ‌ترین و اصلی‌ترین تامین‌کنندگان قطعات در صنعت خودروی ایران تبدیل شده است.

کروز در بیست‌ویکمین سال همایش سازمان مدیریت صنعتی در سال ۹۷، در فهرست ۱۰۰ شرکت برتر ایران و در جایگاه چهل‌ویکم این مرکز قرار گرفت. مطابق با آمار خودروسازان، گروه قطعه‌سازی کروز سالانه حدود ۲۰۰۰ میلیارد تومان به ایران‌خودرو و حدود ۱۰۰۰ میلیارد تومان به شرکت خودروسازی سایپا انواع قطعه می‌فروشد.

سوئیچ و کانکتور، قطعات تزئینی، نشانگر‌ها و مالتی‌مدیا، قوای محرکه، کنترل بدنه و حفاظت، دسته سیم، تعلیق و ترمز، داشبورد و سپر، ایربگ و ایمنی، چراغ، آینه، سیستم تهویه و برد‌های الکترونیکی مجموعه تولیدات این شرکت قطعه‌سازی است. شرکت گسترش‌صنعت رانه و شرکت ایسکرااتوالکتریک ایران دو شرکت زیرمجموعه کروز هستند که در بخش‌های مختلف تولید قطعه فعالیت می‌کنند.

شرکت آلمانی «کونتیننتال»، «ماندو» و «اس‌اند‌تی‌موتیو» از کره‌جنوبی و شرکت چینی «دی‌سی‌اس‌وی» ازجمله شرکای تجاری شرکت کروز محسوب می‌شوند. براساس آمار بانک مرکزی، شرکت صنایع تولیدی کروز از فروردین‌ماه سال ۹۷ تا اردیبهشت‌ماه سال جاری، ۹۶ میلیون و ۷۶ هزار دلار ارز دولتی برای واردات قطعه و مواد اولیه مورد نیاز صنعت قطعه‌سازی دریافت کرده است.

عضو هیات‌مدیره انجمن قطعه‌سازان معتقد است عامل کسری قطعه در صنعت خودرو شرکتی است که بیشترین ارز دولتی را دریافت کرده است؛ بنابراین و با توجه به اینکه شرکت کروز میان شرکت‌های قطعه‌سازی موفق به دریافت بیشترین میزان ارز دولتی شده، می‌توان نتیجه گرفت انحصار موجود در صنعت قطعه‌سازی، موجب برهم‌خوردن نظم بازار خودرو و صنعت خودروسازی شده است.

سازه‌گستر سایپا؛ دومین غول

پس از شرکت تولیدی صنایع کروز، شرکت سازه‌گستر سایپا به‌عنوان دومین تولیدکننده بزرگ قطعات خودرو در کشور شناخته می‌شود. این شرکت، یکی از شرکت‌های بزرگ زیرمجموعه خودروسازی سایپا است که در تولید قطعات یدکی بدنه خودرو، چرخ و کاستور (چرخ کوچک) برای وسایل نقلیه، قطعات گیربکس و لوازم یدکی، قطعات فرمان و سیستم تعلیق خودرو، قطعات سیستم ترمز خودرو، تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی و ابزار کنترل و پانل وسایل نقلیه موتوری فعالیت می‌کند. این شرکت در سال ۹۶ در جمع ۱۰۰ شرکت برتر ایران از نظر میزان فروش و درآمد، با فروش بیش از ۶ هزار میلیارد تومان در رتبه بیست‌وهفتم شرکت‌های برتر و رتبه نخست فروش در صنعت، در گروه خدمات بازرگانی قرار گرفت.

براساس آمار به دست آمده از شرکت‌های دریافت‌کننده ارز دولتی که از سوی بانک مرکزی منتشر شده است، شرکت سازه‌گستر سایپا از فروردین‌ماه سال ۹۷ تا اردیبهشت‌ماه سال جاری، ۱۱ میلیون و ۴۵۵ هزار دلار برای واردات قطعه و مواد اولیه مورد نیاز صنعت قطعه‌سازی دریافت کرده است. معصوم نجفیان، مدیرعامل شرکت سازه‌گستر سایپا به‌عنوان مدیر برتر جهادی سال ۹۷ انتخاب شد.

دعوای صوری قطعه‌سازان و خودروسازان

دانستن دلایل افزایش قیمت خودرو و جنجال‌های اخیری که در بازار خودرو ایجاد شده است، نیاز به هوش سرشار و بررسی‌های دقیق و کارشناسی ندارد. با یک حساب سرانگشتی ساده و نگاهی گذرا به اتفاقات رخ‌داده طی یک‌سال اخیر به‌خوبی می‌توان دریافت انحصار در تولید قطعه و خودرو و فساد ناشی از آن موجب شده شرایط حاکم بر بازار خودرو رقم بخورد.

اعضای انجمن قطعه‌سازان از یک‌سو با اعلام اینکه بانک مرکزی هنوز تسهیلات هفت‌هزار میلیارد تومانی قطعه‌سازان را تخصیص نداده، معتقدند عدم ارائه تسهیلات موجب کاهش تولید قطعه و در نتیجه کمبود آن در بازار شده ست. از سوی دیگر خودروسازان معتقدند تعدادی از قطعه‌سازان با وجود آنکه حجم زیادی از تسهیلات بانکی را در اختیار گرفته‌اند و حتی توانایی تولید قطعات را هم دارند، اما بنابر دلایلی حاضر به ارائه قطعه به شرکت‌های خودروسازی نیستند.

۱۴ اردیبهشت‌ماه سال جاری قطعه‌سازان و خودروسازان در نامه‌ای به رئیس‌کل بانک مرکزی به رشد سه‌برابری تهیه مواد اولیه و زمان کم قطعه‌سازان و خودروسازان در تامین مواد تاکید کردند و از همتی خواستند تدبیری اتخاذ شود تا تسهیلات هفت‌هزار میلیارد تومانی به‌صورت اضطرار در اختیار صنایع قطعه‌سازی و خودروسازی قرار گیرد.

۲۵ اردیبهشت‌ماه اداره اعتبارات بانک مرکزی در پاسخ به این نامه اعلام کرد بر اساس ماده ۶ آیین‌نامه تسهیلات و تعهدات کلان، حداکثر مجموع تسهیلات و تعهدات به هر ذی‌نفع واحد نباید از ۲۰ درصد سرمایه پایه موسسه اعتباری تجاوز کند. از این رو اعطای تسهیلات از سوی بانک‌ها به قطعه‌سازان و خودروسازان در چارچوب تعیین‌شده و با رعایت سایر ضوابط و مقررات امکان‌پذیر است.

دعوای زرگری میان خودروسازان و قطعه‌سازان که همواره به بهانه‌های مختلف موجب افزایش قیمت خودرو‌های داخلی و به‌هم‌خوردن بازار خودرو شده است، در سایه انحصارطلبی رخنه‌کرده در این صنعت، تنها سبد اقتصادی خانوار‌ها را نشانه رفته تا تاوان سنگین این دعوای زرگری را مردم بپردازند.

غول‌های قطعه‌سـازی را بشناسید

غول‌های قطعه‌سـازی را بشناسید

منبع: روزنامه فرهیختگان

انتهای پیام/

برچسب ها: صنعت خودرو ، خواندنی
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۳
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۸ ۰۸ خرداد ۱۳۹۸
به نظر من دولت باید خود نیز برای مقابله با خودروسازان یا بهتر بگویم خودرو فروشان واردات خودرو دست افرادی غیری بده تا اقایون تنبیه بشن از طرفی ملت حد اقل نفسراحنی میکشیم بابا خسته شدیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۳۱ ۰۸ خرداد ۱۳۹۸
این خودرو سازان و قطعه سازان با هم دستشون تو یک کاسه اند. با محصولات بی کیفیت و هم قیمت های نجومي خون به دل ملت کردند این ها به نوعی جرمشان فساد فی‌الارض است. لطفا رئیس محترم قوه قضائیه هر چه سریعتر به موضوع خودرو و خودروسازان رسیدگی کنید که ذره ذره مثل زالو دارند خون مردم را میمکند که رسیدگی به این پرونده از نون شب هم واجب تر می‌باشد و خدا هم راضی نیست که این ظلم خودروسازان به ملت و مردم رسیدگی نشود. لطفا هر چه زودتر ورود کنید و افراد خاطی را مجازات کنید که ملت و مردم و حتی خداوند متعال از این کار شما راضی و خشنود می‌گردند. با تشکر
Iran (Islamic Republic of)
سید عمار
۲۲:۳۳ ۰۷ خرداد ۱۳۹۸
صنعت خودرو سازی یک دهم پیچیدگی صنعت موشکی و ماهواره ای رو نداره
پس همه با هم:
#سپاه_خودرو_بساز
Iran (Islamic Republic of)
احد
۱۹:۰۸ ۰۷ خرداد ۱۳۹۸
فقط چاره نخریدن هست مگر اینکه انشااله دولت تدبیر ورودکند قوه قضایی به داد این مردم برسد اتشاالله اگر عمری باقی باشد انرا خواهیم دید
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
ناشناس
۱۴:۲۸ ۰۷ خرداد ۱۳۹۸
آقای دولت بیا یکبار برای همیشه این دندان چرکین که داره پدر ملت را در میاره بکش در مملکت را به روی خودروهای خارجی برای دوماه باز کن ببین چطور دو خودرو ساز جنسشان را ارزان و فراوان میکنند
Iran (Islamic Republic of)
یگانه
۱۴:۲۶ ۰۷ خرداد ۱۳۹۸
این گرونی ها فقط مردم رو اذیت میکنه نظرتوتون چیه؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۴ ۰۷ خرداد ۱۳۹۸
معلومه که گراني ها داره مردم رو اذيت ميکنه اين بر کسي پوشيده نيست
Iran (Islamic Republic of)
مهسا
۱۵:۳۲ ۰۷ خرداد ۱۳۹۸
بله بسیار آزاردهنده است وقتی میبینی یکی درآمدی نداره و .........
Iran (Islamic Republic of)
احمدی
۱۴:۱۵ ۰۷ خرداد ۱۳۹۸
چرا دولت باید هزینه بیت المال را اینگونه بریزه تو جیب خودروسازان ؟؟ چرا باوجود اینهمه پول ازشون جواب نمیخوان ؟ این پول را صرف حمل ونقل عمومی میکردین والا مردم رایگان جابجا میشدن و همه هم راضی بودن و خودرو داخلی هم نمیخواستن !! برای خودروسازان اینهمه هزینه کردید لطفا بگید برای مردم چکار کردید ؟؟ چرا واردات را آزاد نمیکنید !!
Iran (Islamic Republic of)
ح
۱۴:۰۴ ۰۷ خرداد ۱۳۹۸
مدیران دلسوز در خودرو سازی کم داریم
Iran (Islamic Republic of)
شهاب
۱۴:۰۰ ۰۷ خرداد ۱۳۹۸
سلام. متاسفانه تجربه سالهای گذشته ثابت کرده که تخلفات و عملکرد سازمانها حتما باید از خطوط قرمز عبور کرده و میلیاردها تومان به مردم ضربه بزند که متولیان فکری به حال این مملکت و مردم بکنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۳ ۰۷ خرداد ۱۳۹۸
قیمت ها باید کاهش یابد
-
محسن
۱۳:۵۱ ۰۷ خرداد ۱۳۹۸
نمایندگان مجلس فقط به فکر این هستند که دوست و آشنای خودشون رو بهشون پست های مدیریتی بدن. والسلام
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۴ ۰۷ خرداد ۱۳۹۸
ننگ بر هرکسي که با گروني خون مردم رو تو شيشه کرده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۱ ۰۷ خرداد ۱۳۹۸
ننگ بر خودروساز
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۱۳:۱۴ ۰۷ خرداد ۱۳۹۸
خدا از باعث و بانیش نگذره
-
سعیدی
۱۳:۰۸ ۰۷ خرداد ۱۳۹۸
تو این مملکت کسی به فکر مردم نیست. اگر بودند پراید 3 تومنی رو 60 تومن نمیفروختند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۵ ۰۷ خرداد ۱۳۹۸
آخه دلار شده ۱۳ تومن انتظار داری پراید ۳تومن باشه ؟!
Iran (Islamic Republic of)
یه بنده خدا
۱۳:۰۵ ۰۷ خرداد ۱۳۹۸
نماینده مجلسی که خودش عضو وسهامدار ایران خودرو باشد دیگه بیشتر از این نمیشه ازش انتظار داشت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۴ ۰۷ خرداد ۱۳۹۸
فقط سپاه ميتونه خودروسازي رو درست کنه
-
رضا
۱۳:۴۷ ۰۷ خرداد ۱۳۹۸
فقط باید واردات رو آزاد کنند بدون تعرفه
-
ناشناس
۱۳:۰۴ ۰۷ خرداد ۱۳۹۸
حيف پول هايي که مردم به شما دادن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۴ ۰۷ خرداد ۱۳۹۸
آره راست میگه هدفشون اینکه که دست تو جیب ماهایی ببرن که ثبت نام کردیم برای خودرو
Iran (Islamic Republic of)
علی۳۱۳
۱۳:۰۲ ۰۷ خرداد ۱۳۹۸
اینها غولهای کلاهبردای هستند نه اقتصادی
-
ناشناس
۱۲:۵۰ ۰۷ خرداد ۱۳۹۸
چرا واردات را آزاد نمی کنین .
-
ناشناس
۱۲:۵۰ ۰۷ خرداد ۱۳۹۸
خسته شدیم دیگه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۱ ۰۷ خرداد ۱۳۹۸
چرا کسی کاری برای گرانی خودرو نمیکنه؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۲ ۰۷ خرداد ۱۳۹۸
کسي به فکر مردم نيست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۱ ۰۷ خرداد ۱۳۹۸
دعوای صوری می کنن دودش میره تو چشم ما بدبختا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۰ ۰۷ خرداد ۱۳۹۸
پراید آشغال 50 تومنه کی آخه میره پراید بخره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۶ ۰۷ خرداد ۱۳۹۸
فعلا که دارن میخرن !!
Iran (Islamic Republic of)
Farhad
۱۲:۲۹ ۰۷ خرداد ۱۳۹۸
بخدا اینا هردوشون دستشون توی یه کاسه هست والله اصلیترین مقصر گرونی اینروزای خودرو همین قطعه سازها و کارخانجات سایپا وایرانخودرو هست دلال کیلویی چند اینا دست دلال ا از پشت بستن ویا به عبارتی ابردلال هستن
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۱۲:۲۷ ۰۷ خرداد ۱۳۹۸
اینا همش جنگ زرگری برا دست بردن توجیب اون بیچاره هایی هست که خودرو پیش خرید کردن