به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، آش یکی از خوراکهای اصیل ایرانی است که تقریبا در تمام ایران پخته میشود. آش چندین نوع است. از جمله آش رشته، آش شله قلمکار، آش جو، آش دوغ و ... نوعی دیگر آش هست به اسم آش سماق این آش از غذاهای سنتی تویسرکان همدان و اصفهان است. در ادامه با چند روش تهیهی آن آشنا میشوید.
مواد لازم آش سماق:
لوبیا چیتی نصف پیمانه
لوبیا قرمز نصف پیمانه
نخود نصف پیمانه
عدس نصف پیمانه
چغندر ۲۰۰ گرم
گردو ۲۰۰ گرم
سبزی آش ۳۰۰ گرم
سماق ۱۰۰ گرم
پیاز، نغنا، سیرداغ ۳ قاشق غذاخوری
زردچوبه ۱ قاشق مرباخوری
نمک و فلفل به مقدار لازم
طرز تهیه آش سماق:
برای تهیهی آش سماق تمام حبوبات را از شب قبل خیس کنید و بعد آنها را بپزید. عدسها را با آب زیاد در قابلمهی مخصوص آش تان بپزید. حبوبات پختهی دیگر را به آن اضافه کنید. اجازه بدهید همهی آنها با هم بپزند. در همین حین چغندرها را پوست بگیرید و خرد کنید و اجازه بدهید بپزند، زمانی که چغندرها نیم پز شدند به حبوبات اضافه کنید تا کاملا بپزند. اگر میخواهید آش شما قرمز نشود، چغندرها را به صورت جدا کامل بپزید و بعد از پخت به آش اضافه کنید. اگر قرمز دوست دارید، آب لبوها را به آن اضافه کنید.
سبزی آش خرد شده را اضافه کنید و بگذارید همهی مواد با هم بپزند. پیاز داغ و سیر داغ و نعنا داغ را به همراه زردچوبه سرخ شده به آش اضافه کنید. سماقها را بشویید و با مقداری آب داخل قابلمه بریزید و اجازه بدهید بجوشد تا مقداری غلیظ شود. سپس آن را با مغز گردو به آش اضافه کنید و به مقدار لازم نمک و فلفل به آن اضافه کنید؛ و اجازه بدهید آش شما جا افتاده شود.
بیشتر بخوانید
آش سماق تویسرکان:
مواد لازم برای تهیه آش سماق تویسرکان (همدان): برای ۷-۸ نفر
بلغور گندم ۲۵۰ گرم
نخود و لوبیا سفید ۱۰۰ گرم
گردو ۱۵۰ گرم
سماق خوشهای نکوبیده ۵۰۰ گرم
چغندر (لبو) ۷۵۰ گرم
پیاز متوسط ۲ عدد
سیر ۱ بوته
نمک، فلفل، زردچوبه، نعناع خشک به مقدار لازم
طرز تهیه آش سماق تویسرکان (همدان):
برای تهیهی آش سماق تمام حبوبات را از شب قبل خیس کنید.
حبوبات را پس از خیس کردن بپزید. بلغور را با آب داخل قابلمه بپزید و بعد حبوبات پخته شده را به آن اضافه کنید. بعد از پخت لبوها را پوست بگیرید و رنده کنید و به آن اضافه کنید. میتوانید لبوها را بپزید و بعد کمی بکوبید تا حدی که خیلی له نشوند.
مغز گردوها را خرد کنید میتوانید آنها را خیلی له کنید و یا کمی درشتتر باشند. سپس به همراه پیاز داغ و سیر داغ و زردچوبه تفت بدهید و به آش اضافه کنید. نمک آش را تنظیم کنید.
سماق را حدود نیم ساعت در آب ولرم خیس کنید. پس از نیم ساعت آن را صاف کنید و آب آن را به آش اضافه کنید. نعنا خشک را به آش اضافه کنید و اجازه بدهید آش جا بیفتد. اگر در حین پخت آب آن کم شد میتوانید آب جوش اضافه کنید.
نکته برای تهیهی آش سماق:
• اگر دوست دارید آش سماق شما ترشتر شود، سماقها را با آب مقداری بجوشانید و بعد صاف کنید و آب آن را به آش خود اضافه کنید.
• در این دستور میتوانید از گوشت چرخ کرده هم استفاده کنید.
طرز تهیه آش سماق اصفهانی:
مواد لازم برای آش سماق اصفهانی:
برنج نیم دانه ۲۰۰ گرم
سماق ۵۰۰ گرم
گوشت چرخ کرده ۳۰۰ گرم
سبزی ۱ کیلو
پیاز بزرگ ۱ عدد
نمک و فلفل و زردچوبه به مقدار لازم
نعنا داغ به مقدار لازم
طرز تهیه آش سماق اصفهانی:
سماقها را حدود ۱ ساعت در آب قرار بدهید. برنج را بشویید و با مقداری آب داخل قابلمه بریزید. اجازه بدهید بدهید برنجها بپزند. سپس سبزیهای خرد شده، شامل: تره، جعفری، ترخون، گشنیز و کمی نعنا، را به برنج اضافه کنید. در این آش سبزیها نباید درشت باشند.
به گوشت چرخ کرده، نمک و فلفل و زردچوبه اضافه کنید و آنها را مخلوط کنید و خوب ورز بدهید. از گوشتها به اندازهی گردو بردارید و قلقل قلقلی کنید و داخل تابهای با روغن سرخ کنید. پس از سرخ شدن آنها را به قابلمهی آش اضافه کنید تا کاملا مغز پخت شوند.
سماق خیس خورده را از صافی عبور بدهید آنها را فشار بدهید تا عصارهی آنها خارج شود. آب سماق قرمز رنگ است. آن را به آش اضافه کنید.
در پایان پیاز داغ و نعنا داغ را به آن اضافه کنید؛ و اجازه بدهید آش شما کاملا جا بیفتد.
منبع:بیتوته
انتهای پیام/