
باشگاه خبرنگاران جوان- نخستین رویدادملی مشاغل خانگی ایران با هدف آماده سازی عرصه برای هم افزایی در زمینه سیاستگذاری، توانمندسازی و حمایت از مشاغل خانگی ایرانی با محور «از خانه برای ایران» و از برگزیدگان حوزه مشاغل خانگی برگزار شده است؛ بازدید از تولیدهای این مشاغل و بررسی سیاست گذاریهای کلی مشاغل خانگی از اهداف این رویداد است.
مالک حسینی، معاون توسعه کار آفرینی و اشتغال وزیر کار در آیین نخستین رویداد ملی مشاغل خانگی ایرانی گفت:من در خانوادهای بزرگ شدم که تولید از داخل خانه شروع میشد. مادرم با نخل وسایل کاربردی تولید میکرد و در آن زمان چیزی به نام مشاغل خانگی به شکل امروزی وجود نداشت. اما امروز از آن فضا به یک دنیای مدرن رسیدهایم که افراد در خانه برنامهنویسی میکنند، محتوای دیجیتال میسازند و درآمدی بیشتر از بسیاری از مشاغل رسمی دارند.
وی عنوان کرد: بالغ بر ۹۴۱ هزار نفر طی سالهای اخیر از تسهیلات اشتغال استفاده کردهاند. مجوزهای مربوط به مشاغل خانگی در یک روز صادر میشود و در این حوزه تغییرات بنیادینی صورت گرفته و دیگر مشاغل خانگی محدود به یک دار قالی یا چرخ خیاطی نبوده و بسیاری از مشاغل مرتبط با فناوری نیز به این شکل فعالیت دارند.
وی ادامه داد: وارد فصل جدیدی خواهیم شد و قول میدهیم تلاش میکنیم این مظلومیت از مشاغل خانگی برداشته شده و به سهم خود از بازار کار برسد. شاید ۲۰ تا حتی ۲۵ درصد اشتغال ما بطور غیر رسمی به مشاغل خانگی مربوط باشد، اما این مشاغل جایی که باید را ندارند.
احمد میدری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: ما در وزارت کار باید از دست پتروشیمیها و معادن و شرکتهای بزرگ و پالایشگاهها راحت شویم و آنها را به بخش خصوصی و دیگر بخشهای دولت بسپاریم و به وظیفه اصلی خود یعنی حمایت از مشاغل خرد و خانگی بپردازیم. مشاغل خانگی آینده بازار کار جهانی را تعیین میکند و بسیار مهم است.
وی افزود: ما هفته آینده مقرراتی جدید که با آن بتوان کالاها و صنایع دستی واحدهای کوچک را صادر کرد، طراحی میکنیم. ما با ایجاد تغییرات گسترده که در سیستم مالی، آموزشی و بازرگانی در حمایت از مشاغل خانگی ایجاد میکنیم، در نظر داریم بزودی جهش قابل توجهی در این بخش داشته باشیم.
سیدمرتضی بختیاری رئیس کمیته امداد امام خمینی گفت: ۵۲ درصد خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد، زنان شاغل خانگی سرپرست خانوار هستند که بسیار تلاشگر بوده و در مسیر حرکت خروج از پوشش مددجویان کمیته امداد حرکت میکنند.
وی افزود: ما باید تلاش کنیم که در کنار شغل خانگی، شغل مادری زنان حفظ شود که نقشی بسیار با اهمیتتر برای جامعه دارد و نباید از آن گذر کرد.
زهرا بهروزآذر، معاون رئیسجمهور در امور زنان و خانواده در این رویداد با تاکید بر اینکه بسیاری از زنان با عشق و علاقه به مشاغل خانگی میپردازند؛ اما از ظرفیتهای اقتصادی آن بهرهبرداری نمیکنند، گفت: مشاغل خانگی نه تنها منبع درآمد هستند، بلکه سرمایههای اجتماعی و عاطفی خانوادهها را نیز تقویت میکنند.
وی با اشاره به اینکه بیش از ۷۰ درصد کسبوکارهای GDP جهان که موفق هستند؛ مشاغل خانگی هستند، بیان کرد: این کسبوکارها به دلیل برخورداری از سرمایههای اجتماعی و عاطفی خانواده بسیار پایدار و اخلاقمدار هستند.
بهروزآذر با بیان اینکه مشاغل خانگی میتوانند نقش مهمی در اقتصاد کشور ایفا کنند، گفت: ما در کنار زنان هستیم تا با حمایتهای لازم زمینه شکوفایی هرچه بیشتر این مشاغل را فراهم کنیم.
مریم اردبیلی مدیرکل امور بانوان شهرداری تهران گفت: این نوع کسبوکارها در کنار حفظ نقش مادری و خانوادهمحوری، میتوانند به رشد اقتصادی و تثبیت جایگاه زنان در جامعه کمک کنند. زنان ایرانی با خلاقیت و اراده توانستهاند تناقض میان نقشهای خانوادگی و اجتماعی را کاهش داده و مسیرهای جدیدی برای فعالیت و پیشرفت باز کنند.
وی افزود: این فعالیتها نشان میدهد که مشاغل خانگی نه تنها یک شغل هستند، بلکه یک فرهنگ و الگوی اقتصادی برای خانواده محسوب میشوند.
در دنیای امروز، زنان با تعارض میان کار و زندگی مواجه هستند. اما مشاغل خانگی به عنوان یک مدل تلفیقی، میتوانند این تناقضها را حل کنند. زنان با تلفیق مادری و کار مولد، نه تنها خانوادههای موفقتری خواهند داشت، بلکه نقشی کلیدی در توسعه آینده کشور ایفا خواهند کرد.
وی عنوان کرد:مشاغل خانگی در گذشته فقط به عنوان یک فعالیت خانگی دیده میشدند. اما اکنون، این مشاغل به عنوان یک پیشران اقتصادی شناخته شدهاند که نه تنها تولید پایدار و جهش اقتصادی را ممکن میسازند، بلکه به حفظ خانواده و فرهنگسازی در جامعه کمک میکنند. زنان با تلفیق نقشهای خانوادگی و تولید، میتوانند آیندهای روشن برای خانوادهها و کشور رقم بزنند.
اردبیلی همچنین با اشاره به نقش فنآوریهای جدید در توسعه مشاغل خانگی گفت: مشاغل خانگی امروز با حمایت از فنآوریهای نوین، به یک مدل جدید از تولید و مدیریت اقتصادی تبدیل شدهاند که میتوانند در بازارهای جهانی رقابت کنند. زنان ایرانی با توانایی ویژهای در خلق ترکیبهای خلاق، به فرهنگی جدید از اشتغال خانگی معنا و ارزش میبخشند.
علی بابایی کارنامی رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس گفت: زنان قابلیت اقتصادی زیادی در حوزه مشاغل خانگی برای کشور دارند. خودشان دقیقا نمیدانند که چه خدمتی به کشور میکنند و ما که آمار حدود یک میلیون نفر زن شاغل خانگی سرپرست خانوار را داریم، میدانیم که زنان سرپرست خانوار و زنان شاغل در مشاغل خانگی چه تاثیری در تولید کشور، بازار و جامعه و حتی خانواده و جوانی کشور است.