امکان‌سنجی تحقق یک ادعا؛

آیا آمریکا می‌تواند فروش نفت ایران را صفر کند؟

دولت آمریکا روز گذشته همزمان با لغو معافیت‌های تحریمی کشورمان بار دیگر ادعا کرد که صادرات نفت ایران را به صفر خواهد رساند.

آیا آمریکا می‌تواند فروش نفت ایران را صفر کند؟به گزارش گروه بین‌الملل باشگاه خبرنگاران جوان، دولت آمریکا روز گذشته (دوشنبه) در ادامه اقدامات خصمانه خود علیه کشورمان رسما اعلام کرد که دیگر معافیت‌های تحریمی مشتریان نفتی ایران را تمدید نخواهد کرد.

در همین ارتباط، مایک پمپئو، وزیر خارجه این کشور، در یک کنفرانس خبری در ساختمان وزارت خارجه آمریکا (اینجا) مدعی شد که واشنگتن با لغو این معافیت‌ها قصد دارد صادرات نفت ایران را به صفر رسانده و این کشور را از درآمد اصلی خود محروم کند.

وی همچنین با بیان اینکه ایالات متحده نهایت تلاش خود را به کار گرفته است تا فقدان نفت ایران تاثیری بر قیمت‌ها در بازار نگذارد، اعلام کرد عربستان و امارات تضمین داده‌اند که پس از لغو معافیت‌های تحریمی مشتریان نفتی ایران، تولید نفت خود را افزایش دهند تا اختلالی در بازار نفت ایجاد نشود.

این نخستین باری نیست که آمریکا وعده به صفر رساندن صادرات نفتی ایران را مطرح می‌کند. دولت ترامپ پس از خروج یکجانبه از برجام هم وعده داده بود که صادرات نفت ایران را تا پیش از اجرایی شدن تحریم‌ها به صفر برساند اما آبان‌ماه گذشته همزمان با بازگشت تحریم‌های نفتی کشورمان در یک عقب‌نشینی آشکار مجبور شد برای جلوگیری از تلاطم بازار نفت و افزایش قیمت‌ها، هشت کشور چین، هند، ژاپن، کره جنوبی، تایوان، ترکیه، ایتالیا و یونان را به مدت ۶ ماه از تحریم‌های نفتی علیه ایران معاف کند.

در حالی که این کشورها پس از خروج آمریکا از برجام و پیش از بازگشت تحریم‌های نفتی از یک فرصت شش ماهه (۱۲ اردیبهشت تا ۱۲ آبان) برای توقف خرید نفت از ایران برخوردار شده بودند، اما هیچ‌یک با وجود تهدیدات قلدرمآبانه ترامپ نتوانستند خرید نفت از ایران را متوقف کنند و از همین رو، دولت آمریکا بر خلاف اظهارات اولیه خود به ناچار برای آنها معافیت شش ماهه صادر کرد.

اما آیا آمریکا با وجود تمام این لفاظی‌ها قادر است مانع فروش نفت ایران شود و اکنون که معافیت‌های تحریمی را نیز لغو کرده، طبق ادبیات خودش می‌تواند صادرات نفت ایران را به "صفر" برساند؟

ناتوانی عربستان در جایگزین کردن نفت ایران در بازار
ترامپ برای اجرای سیاستِ به صفر رساندن صادرات نفت ایران، حساب زیادی روی عربستان باز کرده است اما افزایش شدیدی که در ماه اکتبر گذشته همزمان با بازگشت تحریم‌ها در رابطه با قیمت نفت اتفاق افتاد، نشان داد که عربستان و دیگر متحدان آمریکا در منطقه و اوپک نمی‌توانند کمبود عرضه نفت ایران در بازار را جبران کنند. 

این مسئله‌ای است که کارشناسان و تحلیلگران نفتی نیز پیشتر به آن اشاره کرده‌اند. بلومبرگ و دیگر پایگاه‌های تحلیلی نیز بارها تاکید کرده‌اند که ظرفیت تولید عربستان محدود است و بویژه با توجه به تقاضای رو به افزایش بازار و شرایط تولید نفت در لیبی، ونزوئلا و نیجریه، حتی با ظرفیت کامل خود نیز نمی‌تواند پاسخگوی نیاز بازار باشد. 

حتی خالد الفالح وزیر انرژی عربستان نیز سال گذشته تنها دو هفته پس از آنکه محمد بن سلمان ولیعهد سعودی از توانایی ریاض برای پمپاژ ۱۲ میلیون بشکه نفت به بازار سخن گفت، به صراحت اعلام کرد که کشورش نمی‌تواند کاهش عرضه نفت ایران را جبران کند.

افزون بر این، حل نشدن اختلاف دیرینه عربستان و کویت بر سر بهره‌برداری از میادین نفتی مشترک نیز مانع بزرگی را بر سر راه ترامپ برای تحریم نفتی ایران قرار داده است. منطقه نفتی مشترک عربستان و کویت (شامل دو میدان نفتی خفجی و الوفره) از حدود ۳ سال پیش به دلیل نگرانی‌های زیست‌محیطی و برخی اختلافات حاکمیتی تعطیل شده و از سرگیری تولید نفت در آن نیز به دلیل تداوم اختلافات میان دو کشور تاکنون میسر نشده است.

اصرار مشتریان آسیایی به ادامه خرید نفت از ایران
از سوی دیگر، متحدان آسیایی آمریکا همچون هند، کره جنوبی، ژاپن و تایوان نیز بلافاصله پس از خروج ترامپ از برجام به وضوح اعلام کردند که به دلیل نیاز داخلی خود و محاسبه قیمت‌ها در بازار نفت، نمی‌توانند خرید نفت و میعانات گازی از ایران را متوقف کنند. علاوه بر این، ترکیه نیز به عنوان متحد آمریکا در ناتو تاکید کرده است که هیچ جایگزینی برای گاز ایران ندارد.

دولت ترامپ پس از خروج از برجام نمایندگان زیادی را نیز برای رایزنی به این کشورها اعزام کرد اما تمام تلاش‌های دیپلماتیک واشنگتن برای متقاعد کردن آنها به توقف خرید نفت از ایران به دلیل ملاحظات مختلف با شکست مواجه شد.

اصرار متحدان آمریکا به ادامه خرید نفت از ایران و اعلام رسمی عدم حمایت برخی کشورها از این تحریم‌ها "دلایل فنی" نیز دارد. همانطورکه چاووش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه شب گذشته پس از تمدید نشدن معافیت‌های نفتی ایران اعلام کرد، "تغيير منبع خريد نفت كار ساده‌اى نيست و [به دليل تفاوت نفت كشورها] نيازمند تغيير فناورى پالايشگاه است كه هزينه سنگينى برای کشور واردکننده در پى دارد." از همین رو، کشورهایی مانند هند و کره جنوبی که پالایشگاه‌های آنها برای تصفیه نفت ایران طراحی و ساخته شده‌اند به یکباره نمی‌توانند نفت کشور دیگری را با ویژگی‌های متفاوت جایگزین کنند.

به همین دلیل، دولت کره جنوبی روز گذشته پس از لغو معافیت‌های تحریمی ایران اعلام کرد که در تمامی سطوح با آمریکا در حال مذاکره است و به تلاش‌ خود برای کسب معافیت از تحریم‌ها تا پایان ضرب‌الاجل ۲ مه (۱۲ اردیبهشت) ادامه خواهد داد. مقامات هند نیز اعلام کردند به زودی بیانیه‌ای در این زمینه صادر خواهند کرد.

محدود بودن ذخایر استراتژیک آمریکا برای جبران کمبود نفت
دولت ترامپ در پی ناامیدی از افزایش تولید نفت اوپک، استفاده از ذخایر استراتژیک خود را نیز برای تامین نفت مشتریان آسیایی ایران و افزایش فشارها بر کشورمان در دستور کار قرار داده است. مایک پمپئو نیز روز گذشته پس از اعلام لغو معافیت‌های نفتی ایران مدعی شد که آمریکا اکنون خود نیز به یک صادرکننده بزرگ نفت تبدیل شده و می‌تواند در کنار عربستان به تنظیم بازار نفت کمک کند. اما این مسئله اگرچه ممکن است باعث آرامش نسبی در بازار نفت شود، ولی به دلیل محدود بودن ذخایر استراتژیک آمریکا و همچنین هزینه‌بر و زمان‌بر بودن انتقال محموله‌های نفتی از آمریکا به آسیا نخواهد توانست نگرانی بازار از تحریم نفتی ایران را به طور کامل رفع کند.

ذخایر نفتی استراتژیک آمریکا در دهه ۷۰ میلادی و در پی فلج شدن اقتصاد این کشور ایجاد شد؛ یعنی زمانی که پس از جنگ اعراب و رژیم صهیونیستی در سال ۱۹۷۳، کشورهای عربی صادرات نفت خود را به کشورهای غربی و ایالات متحده متوقف کردند. از آن زمان تاکنون، آمریکا چندین بار در مواقع اضطراری از جمله در زمان وقوع توفان کاترینا در سال ۲۰۰۵ و توقف تولید نفت در لیبی در سال ۲۰۱۱ از این ذخایر استراتژیک برای تامین نیاز داخلی خود استفاده کرده است اما کارشناسان بازار نفت معتقدند این بار استفاده از این ذخائر کمکی به تنظیم بازار نفت نخواهد کرد.

رسانه‌های آمریکا نیز اذعان دارند که تزریق نفت به بازار از محل ذخایر استراتژیک آمریکا ممکن است در کوتاه‌مدت جواب دهد اما تا مدت زمان زیادی نمی‌توان این سیاست را ادامه داد؛ ضمن آنکه تحویل محموله‌های نفتی از آمریکا به مشتریان آسیایی نیز به دلیل بُعد مسافت، چند ماه طول خواهد کشید. «ریک پری» وزیر انرژی دولت ترامپ نیز سال گذشته در مصاحبه با خبرنگاران اعتراف کرد که تاثیر استفاده از ذخایر استراتژیک نفت آمریکا [برای کاهش نگرانی‌ها از تحریم نفتی ایران] جزئی و موقت خواهد بود.

هزینه‌های سیاسی و اقتصادی تحریم نفتی ایران برای آمریکا
کارشناسان آمریکایی از مدتها پیش هشدار داده‌اند که افزایش بهای سوخت در آمریکا در پی نگرانی بازار نفت از تحریم ایران، مهمترین فاکتوری است که می‌تواند پیروزی جمهوری‌خواهان را در انتخابات‌های آتی به خطر بیندازد؛ تا جاییکه می‌توان گفت تقارن انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره با زمان اجرا شدن تحریم‌های نفتی ایران در اکتبر (آبان ماه) گذشته یکی از دلایلی بود که باعث صدور معافیت‌های تحریمی برای مشتریان نفتی ایران شد.

این نگرانی پس از آن جدی‌تر شد که بهای جهانی نفت در ماه اکتبر در پی نگرانی از کاهش صادرات نفت ایران به بالاترین رقم خود در چهار سال اخیر (۸۶ دلار در هر بشکه) رسید. متعاقب آن، رسانه‌های آمریکایی نیز اعلام کردند که از سال ۲۰۱۴ تاکنون قیمت بنزین در آمریکا -آنهم در فصل کم‌مسافرت پاییز- هرگز به این گرانی نبوده است.

افزایش نگرانی‌ها از بالا رفتن قیمت سوخت در آمریکا در آستانه انتخابات سرنوشت‌ساز کنگره باعث شد که دولت ترامپ در ادامه راه، مواضع سختگیرانه اولیه خود را در قبال تحریم نفتی ایران کنار گذاشته و به منظور کاستن از نگرانی بازار، برای اولین بار اعلام کند که اعطای معافیت به برخی از مشتریان نفتی ایران را بررسی می‌کند؛ چراکه به نوشته وبسایت تحلیلی مارکت‌واچ، خود را در "وضعیت دشواری" دید که تنبیه کردن ایران در آن به معنای شلیک کردن به پای مصرف‌کنندگان آمریکایی بود.

خبرگزاری بلومبرگ نیز تابستان جاری پس از بالا رفتن قیمت نفت در گزارشی نوشته بود اگر ترامپ واقعا می‌خواهد قیمت بنزین را در آمریکا پایین نگه‌دارد، تنها راهش این است که سیاست خود را در قبال ایران تغییر دهد.

هزینه تحریم نفتی ایران از بُعد اقتصادی نیز قابل تامل است. رویترز هفته گذشته همزمان با گمانه‌زنی‌ها درباره احتمال تمدید نشدن معافیت‌های تحریمی ایران در گزارشی نوشت: «آمریکا سالانه ۵ میلیارد بشکه سوخت در داخل مصرف می‌کند. بنابراین، اگر تحریم ایران بهای نفت را حتی به میزان یک دلار در هر بشکه افزایش دهد، این مساله (تحریم نفتی ایران) سالانه ۵ میلیارد دلار برای مصرف‌کنندگان آمریکایی هزینه در بر خواهد داشت.»

نگرانی بازار از کاهش صادرات نفتی ایران روز گذشته نیز خیلی زود خودش را در معاملات نفتی نشان داد. با وجود آنکه پمپئو در کنفرانس خبری خود مدعی شد لغو معافیت‌های تحریمی ایران و حذف نفت این کشور از بازار به خاطر افزایش تولید نفت عربستان و امارات و خودِ آمریکا تاثیری بر قیمت‌ها نخواهد گذاشت، اسکای‌نیوز دقایقی پس از پایان کنفرانس خبری وی از افزایش دو درصدی بهای نفت خبر داد.

برخی رسانه‌های دیگر نیز گزارش دادند بهای نفت خام برنت دریای شمال در پی تصمیم آمریکا علیه ایران با بیش از سه درصد افزایش به بشکه‌ای ۷۴.۳۱ دلار رسید و از رکورد هفته گذشته (۷۲.۲۷ دلار) عبور کرد. حتی نفت خام «وست تگزاس اینترمیدیت» آمریکا نیز با ۲.۴ درصد افزایش به ۶۵.۵۲ دلار در هر بشکه رسید.


بیشتر بخوانید:
ضرب‌الاجل آمریکا تمام شد اما صادرات نفت ایران صفر نشد
اختلاف عربستان و کویت مانعی برای اجرای تحریم نفتی ایران
آیا عربستان می‌تواند درخواست ترامپ را برای افزایش تولید نفت اجابت کند؟


نویسنده: مهدی حاجت‌پور

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۶۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ایرانی
۱۸:۳۲ ۰۹ تير ۱۳۹۸
فروش نفت تا کی؟ حتما باید کارگاهها سه شیفت کار کننده؟ دولت انقلاب صنعتی ایران رو با دانش بنیان شروع کنه .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۷ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۸
ننگبر ترامپ
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۲ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۸
آمریکا تلاش میکند که فروش نفت ایران را به صفر برساند اما چرا مسئولین ما هیچ اقدامی نمیکنند بابا یه شکایت بین المللی یه پاسخ قاطعی به این دیوانه بدهید دیگه تا کی میخواید صبرکنید فروش نفت به صفر برسه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۵۱ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۸
ما اونقد ظرفیت داریم که صنعتی بهم بزنیم که کشورای دنیا از جمله امریکا خودش بیاد التماسمون کنه اما مسئولین رده بالای ما این رو نمیتونن باور کنن حتی حاضرن مملکت را به هر چالشی بکشن اما این ریسک رایگان را انجام ندن من پیشنهتدش رو قبلا فرستادم خود مسّولین میدونن من چی میگم. البته بعضی داخلیا هم بدشون نمیاد مردم تحت فشار باشن و این فرصت خوبیه براشون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۴۱ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۸
امکان حذف نفت ايران از بازار جهاني وجود ندارد
Iran (Islamic Republic of)
سالطه
۰۳:۳۸ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۸
سلام بر هموطنان یه سوال؟؟؟؟
چرا با عربستان و امارات که این طوری دشمنی علنی میکنن قطع رابطه کامل نمیکنیم .
Iran (Islamic Republic of)
علی
۲۲:۲۷ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
فقط بهترین راه حل بستن تنگه هرمز است
Iran (Islamic Republic of)
یاشار
۲۰:۴۴ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
تمام کارشناس های دنیا میدونن ایران روز به روز به نقطه جهش در تمام ابعاد اقتصادی نظامی سیاسی و‌... میرسه هرچقدرم دشمن تلاش کنه نمیتونه جلوشو یگیره ولی دشمنه داره نهایت سعی‌شو میکنه لااقل یکم زمان بخره.
تمام دلخوشی دشمن به زمان‌ه‌‌.
که اونم به امید خداوند به گور میبرن.
Iran (Islamic Republic of)
کیومرث
۲۰:۴۳ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
سلام خدمت دوستان
متاسفانه وابستگی به نفت بزرگترین مشکل ما هستش ما کشوری هستیم که در رتبه های برتر تولید مهندسین جوان هستیم ما میتونید با این نیروها فناوری هایی تولید کنیم که کشورهای دیگه به ما نیاز داشته باشند بنده خودم با چندتا جوان دیگه یک شرکت دانش بنیان تاسیس و داریم محصولمون تولید میکنیم پس از مذاکره با کشورهای دیگه اونها اعلام امادگی کردن محصول مارو بخرند حالا فکرشو بکنید دستگاه که در داخل فقط با دویست دلار تولید میشه و اونطرف میخوایم بالای پنج هزار دلار هر دستگاه بفروشیم چقدر میتونه تاثیر اقتصادی داشته باشه دوستان محصول ما پزشکی هستش .
Iran (Islamic Republic of)
منصور
۱۹:۴۵ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
ترامپ ادامه بلایای سیل و زلزله و ملخ میباشد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۳۵ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
لعنت خدا بر این ترامپ .لعنت برال سعود. لعنت بر وهابیت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۱۵ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
عجب ترامپی شد نامرد هر چی تو دنیا کم میاره میخواد سر مردم ایران دربیاره برو نمیخواهیم قیافه نحستو تا ابد ببینیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۳۶ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
برای تولید در شرایط کنونی برنامه، توجه، مصاحبه، روش و ... توجه کنید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۳۴ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
ننگ بر این ترامپ و امریکا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۵۰ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
بستن سریع تنگه هرمز و خروج از برجام باید اجرا و عملی گردد.

اگه نفت ایران صادر نشود نفت هیچ کشوری از تنگه هرمز عبور نمی کند.
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۱۶:۰۷ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
امریکا و اسراییل ننگتان باد
ما به این آیه شریفه قرآن ایمان داریم
یدالله فوق ایدیهم
ان شالله به زودی زود پوز اسرائیل و امریکا واربابانشون به خاک مالیده می شود
Iran (Islamic Republic of)
م
۱۶:۰۷ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
ان شالله به زودی زود پوز اسرائیل و امریکا واربابانشون به خاک مالیده می شود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۶ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
نفت یه سرمایه ملی است در این شرایط ما فقط داریم نفت رو مفت میدیم به خارجی ها و هیچ سودی به مردم نداره اگه بمونه برای نسل های بعدی صد در صد استفاده بهتری میکنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۳۲ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
این امریکا همه جا عاجز میمونه .ننگ بر امریکا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۰۷ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
تورم300تایی بیکاری ورشکستگی کارخانهها بی اثره
Iran (Islamic Republic of)
Sarbaz,e Iran
۱۵:۰۷ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
آمریکای تروریست و این شیطان رجیم ، هیچ غلطی نمی‌تواند بکند .
مرگ بر آمریکا _ مرگ بر اسرائیل _ مرگ بر آل سعود _ مرگ بر منافق و معاند .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۰۷ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
مرگ بر آمریکا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۹ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
داره سعی می کنه ببینیم آینده چی می شه
Netherlands
ناشناس
۱۳:۵۵ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
همه باید بفکر منابع جدید در آمدی برای کشور باشیم .
Iran (Islamic Republic of)
شکارچی
۱۳:۵۵ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
مرگ بر آمریکا شیطان تروریست...
Iran (Islamic Republic of)
بی نام
۱۳:۴۴ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
در ازای 1000 دلار ورود یا خروج کشتی ها تنگه هرمز باز شود .بدین ترتیب در آمدمان خیلی بیشتر از نفت میشه. دیگه اینکه هیچ هواپیمای خارجی از آسمان ایران حق عبور نداشته باشد مگر اینکه حق تردد 4 برابر قبل دریافت شود.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۴ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
آره این ترافیک کشتی ها و نفتکشها همه منطقه حلبج فارس و اکوسیستم اونرو تا مرز نابودی حراب کردن باید حرج محیط زیست بشه مجلس تصویب کنه و سپاه را ملزم به اجرا کنه
-
محمد
۱۳:۴۲ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
نه ی نمی تونه نفت ایران صفر کنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۵ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
عجب!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۳ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
خدا لعنت کنه امریکای شیطان بزرگ را
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۶ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
محاله . کشورها به نفت ایران نیاز دارن
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۱۲:۴۳ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
دیر یا زود تنگه هرمز بسته میشود و نفت به بالای 200 دلار میرسد. انشالله
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۲:۳۵ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
شایدکمتربشه بفروشن ولی دلارگرونترمیشه حداقل22تومن واینک تنها راه اینه تنگه هرمز ببندن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۱ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
میتوانیم پوزه ترامپ را به پهن بمالیم . من خودم به تنهایی روشهای صادراتی را بلدم که بتوانم بیش از یک میلیون بشکه صادر کنم
-
ناشناس
۱۲:۱۹ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
آمریکا هیچ غلطی نمیتونه بکته
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۶ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
مرگ بر آمریکا جنایتکار
مرگ اسرائیل اشغالگر قدس
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۲:۰۹ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
امکان ندارد فروش نفت را به صفر برساند چون ضرر آنها بیشتر از خودمان خواهد بود ثانیا اگر تنگه هرمز برای آنها منفعت و برای ما سودی نداشته باشه بستن تنگه هرمز را حل مناسبی می باشد
Iran (Islamic Republic of)
طاهاشفیعی
۱۲:۰۹ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
فقط یه جواب واحد میتوان داد؛
آمریکاواستکبار هیچ غلطی نمی توانند بکنند...
" یقیناَ نیرنگ و توطئه ی شیطان دربرابر اراده خداوپایداری ملّت انقلابی ایران،سست و بی پایه است...
باستناد آیه 76 سوره نساء: ان کید الشیطان کان ضعیفا...
مرگ بر آمریکا ورژیم نامشروع صهیونیستی...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۹ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
دلم واست میسوزه.
Iran (Islamic Republic of)
ده هشتادی
۲۲:۳۶ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
دلت واسه خودت بسوزه ناشناس گل گفتی شفیعی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۴ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
خير نميتونه
Germany
ناشناس
۱۱:۵۸ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
حتی داعش هم نفتش رو میفروخت
Iran (Islamic Republic of)
محمود
۱۱:۵۶ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
ایکاش ما در بیست سال گذشته به صحبتهای رهبر فرزانه مان گوش می کردیم و با برنامه ریزی وابستگی اقتصادمان را به فروش نفت به صفر می رساندیم تا الان نخواهیم به اما و اگر متوسل شویم .براستی کشورهاییکه نفت و منابع زیر زمینی ندارند چگونه زندگی می کنند چرا دولتمردان ما به این نکته توجهی نمی کنند و همه اش در حرف و شعار عدم وابستگی به درامد های نفتی را مطرح می کنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۴ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
همش تقصير برجامه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۴ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
اعتماد به اجنبی جز پشیمانی ثمری ندارد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۶ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
اگر این یمن یه کم همت میکرد این پالایشگاههای نفت عربستان رو میزد هم برای خودش خوب میشد هم برای ما ...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۰۳ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۸
ان شاالله به زودی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۵ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
چرا اقتصاد ما انقدر وابسته به نفت هست که الان به مشکل بر بخوريم مگه نفت منبع تجديد ناپذير نيست
Iran (Islamic Republic of)
سياوشى
۱۱:۳۸ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
ايران براحتى ميتواند با فروش نفت خود به همسايگان مثل پاكستان، افغانستان ،تركمنستان، اذربايجان ،تركيه و عراق اندكى ارزانتر از قيمت جهانى ودريافت وجه رايج اين كشورها نياز فروش به نفت خودرا برطرف سازد وازطريق همين كشورها تحريم هارا دور بزند منتها بايد بجاى ساختمانهاى وزارتخانه ها از طريق بكارگيرى مرز نشينان محلى و بازارچه هاى مرزى به اينكار اقدام كند هم مشكل بيكارى مرز نشينان حل ميشه هم تحريم بى اثر ميشه.همان افرادى كه براى سوخت قاچاق مشترى در پاكستان پيدا ميكنند ميتوانند براى نفت دولتى هم مشترى نقد لب مرز پيداكنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۶ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
آیااین روش فروش نفت؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۳ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
آمريکا هيچ غلطي نميتواند بکند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۰ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
شیطان بزرگ امریکاست
Iran (Islamic Republic of)
احمد حامد
۱۱:۱۷ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
سلام آقا این تنگه هرمز را به روی نفتکش های سعودی آمریکایی ببندید دوتاشو بزنید ببینیم از این غلطا میکنند یا نه تنگه هرمز برای همه یا هیچ کس
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۸ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
نفت عربستان و امارات>خدا لعنت کنه این دو کشور رو که باعث فقر و بدبختی جهان اسلام میشن .اگر کشورهای جهان اسلام متحد بودن وضع مسلمانها این نبود
Iran (Islamic Republic of)
مهرشاداقرلو
۱۱:۰۱ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
سیطان واقعی وبزرگ همین سیاست گزاران امریکاییند به هر دسیسه دست می زنند البته خدا با مااست زنده باد سید علی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۸ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
مرگ بر آمریکا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۶ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
وقتي تنگه هرمز بسته بشه هيچ غلطي نميتونه بکنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۴ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
اگر ما نتوانیم نفت بفروشیم بهتر است تنگه هرمز بسته بشه تا کشورهای احمق عرب هم نتوانند بفروشند
Germany
ناشناس
۱۱:۳۶ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
شما هر موقع که صلاح بدانید ، تنگه هرمز را می بندیم! فقط زمان دقیقشو بفرمایید! مرسی!!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۳:۴۱ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۸
زمانش الان فرمودیم بفرما
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۱ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
ارزون بفروشه همه میخرن
آخرین اخبار