پیش‌بینی‌پذیری سرمایه‌گذاری و پایداری تولید با تغییر نرخ پایه تسعیر ارز بر زنجیره پتروپالایشی ها

به گفته مسئولان، تقویت توان بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز و پایداری تولید از جمله نکات مثبت تغییرات تسعیر قیمت خوراک و محصولات پتروشیمی و پالایشی بر مبنای نرخ حواله در مرکز مبادله محسوب می‌شود.

۱۳ شهریور بانک مرکزی در مکاتبه با وزارت نفت، نرخ فروش حواله مرکز مبادله ارز و طلای ایران را مبنای نرخ تسعیر قیمت خوراک و قیمت پایه محصولات پالایشی و پتروشیمی در بورس کالا اعلام کرد.

نرخی که پیش از این در ۸ دی ۱۴۰۱ رئیس کل بانک مرکزی محمد رضا فرزین در خصوص آن اعلام کرده بود، نرخ نیما بر روی ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان تثبت شده است.

هدف از تثبت نرخ ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی که به گفته میرزایی مدیر کل بودجه وزارت نفت محقق هم نشد! او می‌گوید: آمار فروش بورس کالا نشان می‌دهد که دو هدف کنترل و تثبیت نرخ ارز و کنترل تورم قیمت محصولات را این عدد ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان دنبال می‌کرد که هیچ کدام هم محقق نشده است.

تثبیتی که نه تنها هدف آن محقق نشد بلکه سود‌هایی هم برای سودجویان به همراه داشت! موردی که کریمی مدیر کل دفتر مطالعات بازار مالی وزارت اقتصاد در خصوص آن به رسانه ملی گفت: سیاست تثبت نرخ ارز برای خوراک و محصولات پتروشیمی با ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان به منفعت دو میلیارد دلاری دلالان و سودجویان منجر شده و درآمد دولت را به همین میزان کاهش داده است.

 سد کردن مسیرهای دلالی، یکی از اهداف دولت از تغییر نرخ تسعیر است 

حالا سخنگوی اقتصادی دولت احسان خاندوزی، هدف تغییرات ارزی جدیدی را این گونه مطرح می‌کند: هدف اصلی دولت از تغییر نرخ تسعیر ارز این است قیمت‌های غلطی که ایجادکننده رانت برای عده‌ای از خریداران این محصولات بود و این محصولات را دست دوم و سوم صادرات می‌کردند از بین برود و تولیدکننده خودش بتواند صادرات را انجام دهد.

او افزود: در شرایط قبلی، صادرات غیررسمی که ارز آن هم به چرخه اقتصادی بر نمی‌گشت قوت گرفته بود و صادرکنندگان اصلی و شرکت‌های معتبر محدود شده بودند. مصوبه جدید موجب خواهد شد در مبادلات ارز، مرجعیت به مرکز مبادله ارزی بازگردد و شرکت‌های بزرگ بتوانند در این مرکز رفع تعهد ارزی کنند و به این ترتیب توان بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز نیز تقویت خواهد شد.

تغییرات ارزی که کارشناس بازار سرمایه محمد خبری زاده در خصوص آن به باشگاه خبرنگاران جوان گفت: تغییرات در خصوص نرخ تسعیر ارز شرکت‌های پتروپالایشی خواسته‌ای بود که بسیاری از فعالان بازار سرمایه آن را مطالبه می‌کردند.

او در ادامه گفت: حالا این تغییر نرخ پایه‌ای برای تسعیر این شرکت‌ها از چندین جنبه می‌تواند اثر گذار و کمک کننده به اقتصاد باشد اولین بُعد تاثیر گذاری بر شرکت‌های پالایشی است. این شرکت‌ها هم سهامدار خصوصی و هم سهامدار نهادی دارند زمانی که نرخ مبنای این واحد‌ها به مرکز مبادله تغییر کند در ساده‌ترین حالت با ثبات سایر موارد حدود ۳۰ الی ۴۰ درصد در سودآوری این شرکت‌ها اثر مثبت را خواهیم دید.

او بیان کرد: در خصوص سایر شرکت‌ها به ویژه شرکت‌هایی که عرضه در بورس کالا دارند با این تغییر نرخ پایه شاید رقابت کمتری شکل گیرد، اما نکته مهم این است که به نظر تغییرات این شرکت‌ها را به سمت افزایش عرضه می‌برد برخی از این شرکت‌ها به سبب این عدد ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان عرضه‌های کمتری داشتند تا رقابت شکل گیرد، اما اکنون که نرخ رشد کرده و به نقطه خوبی هم رسیده احتمالا شاهد افزایش عرضه‌ها خواهیم بود و این به سود تمام اقتصاد و تولید کشور است و این یعنی به سمت تحقق شعار سال گام‌های درستی برداشته شده است.

او افزود: یکسری کالا‌ها نیز در بورس کالا وجود داشتند که برای آن‌ها رقابتی شکل نمی‌گرفت و به عبارتی به شکل دستوری غیر مستقیم معاملات انجام می‌شود حالا با تغییر نرخ پایه این شرکت‌ها نیز سود خواهند برد. اما ممکن است برخی واحد‌ها که خوراک بین مجتمعی خود را با ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان دریافت می‌کردند یک تغییرات موقتی منفی را شاهد باشند که قطعا از طریق افزایش نرخ فروش در آینده برای این شرکت‌ها این تغییر منفی موقتی جبران خواهد شد و در کل قطعا برآیند بسیار مثبت است.

امکان تحقق پیش بینی پذیری اقتصاد با تصمیم جدید ارزی 

به گفته این کارشناس بازار سرمایه، نکته مهم‌تر این که با این تصمیم امکان پیش بینی پذیری اقتصاد تحقق خواهد یافت. هر محصولی که با دلار ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی قیمت می‌خورد زمانی که به محصول نهایی تبدیل و به بازار تزریق می‌شود تقریبا با نرخ بازار آزاد به دست مصرف کننده می‌رسید یعنی منافع هزینه دولت در جیب مصرف کننده واقعی و هدف نمی‌رفت که حالا با تصمیم درست و منطقی بانک مرکزی و واقعی سازی شرایط اقتصاد و حذف چند نرخی این پول به چرخه تولید کشور باز خواهد گشت و در کل در حساس‌ترین نقطه بانک مرکزی درست‌ترین تصمیم را گرفت.

افزایش شفافیت صنایع با تغییر نرخ تسعیر

در ادامه هم دیگر کارشناس بازار سرمایه رباب وفایی به باشگاه خبرنگاران جوان گفت: تعیین نرخ تسعیر قیمت خوراک و قیمت پایه بورس کالا براساس نرخ فروش مرکز مبادله ارز و طلای ایران، از ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان به حوالی ۳۸ هزار تومان تاثیر قابل توجهی بر سودآوری و شفافیت صنایع خواهد داشت.

پیش بینی پذیری و افزایش شفافیت در اقتصاد که به گفته مدیر کل دفتر مطالعات بازار مالی وزارت اقتصاد کریمی با مصوبه جدید ارزی می‌تواند محقق شود.  نکته‌ای که او با تاکید بر آن بیان کرد: مصوبه فعلی سبب افزایش پیش بینی پذیری برای سرمایه گذاری در صنایع خواهد شد پس این می‌تواند تقویت تولید و رشد اقتصادی را به همراه داشته باشد نکته بعد این مصوبه جدید سبب کاهش سود‌های باد آورده خواهد شد و مورد آخر هم بازگشت ارز حاصل از صادرات است که رخ خواهد داد.

او افزود: در کل پیش بینی ما این است که با این مصوبه جدید ارزی پایداری تولید را خواهیم داشت تولیدی که یکی از بخش‌های مهم شعار سال امسال است.

نرخ ارز کالا‌های اساسی تغییر نمی‌کند

اما پس از اعلام تغییرات ارزی جدید در بین اظهار مثبت، عده‌ای هم بودند که این تصمیم را تورم زا و عاملی برای گرانی کالا‌های اساسی قلمداد کردند؛ موضوعی که وزیر اقتصاد در واکنش به آن اعلام کرد: مصوبه اخیر دولت درباره نرخ مبنای ارز محاسباتی برای محصول یا خوراک صنایع کشور است. نرخ ۲۸۵۰۰ تومانی بانک مرکزی که نرخ نسعیر ارز‌های نفت و واردات کالا‌های اساسی است تغییر نکرده است و این نرخ همچنان باقی خواهد ماند.

او افزود: دولت نفت خود را با ارز ترجیحی در اختیار بانک مرکزی می‌گذارد تا بانک مرکزی کالا‌های سفره مردم را با نرخ ترجیحی تامین کند و همچنان همین نرخ برای کالا‌های اساسی اعمال می‌شود.

به گفته کارشناسان و مسئولان، امکان قابلیت پیش بینی پذیری  اقتصاد یکی از مولفه های ثبات تولید و افزایش سرمایه گذاری در صنایع است موضوعی باید دید با تغییرات ارزی جدید تا چه حد محقق خواهد شد؟

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۳ ۱۷ شهريور ۱۴۰۲
خصوصی سازی ها بلای بزرگی بر سر کشور و مردم ایران آورد، پتروشیمی ها و معادنی که خصوصی سازی شدند تا نفع میلیارد دلاری در جیب عده ای رانتی قرار بگیره و زندگی میلیون ها نفر هر روز سخت تر بشه..
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۰۰ ۱۷ شهريور ۱۴۰۲
از 17 اردی بهشت تا تونستید به سهامدار ها ضرر زدید و از هم زودتر خارج شدید قیمت ها ها که کف و اون قیمت مورد نظر دلالان و رانت خواران رسید مصوبه پشت مصوبه برای یکم بورس بره بالا دوستان شون سود کنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۵ ۱۷ شهريور ۱۴۰۲
عجب تیتر سختی!
پیش بینی پذیری یعنی چه استاد؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۹ ۱۷ شهريور ۱۴۰۲
با مصوبه ی افزایش نرخ خوراک پتروشیمی ها و اجرایی شدن آن در اواخر اردیبهشت ماه ، بورس روزانه حدود ۱۲۰ هزار واحد و فرابورس هم روزانه حدود ۷۰۰ واحد قرمز، منفی و کاهشی می شدند که در عرض چند روز شاخص کل بورس از ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار واحد به یک میلیون و ۹۰۰ هزار واحد سقوط کرد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۱ ۱۷ شهريور ۱۴۰۲
برای ظهور حضرت مهدی(عج) دعا کنید
United States of America
ناشناس
۱۴:۴۵ ۱۷ شهريور ۱۴۰۲
این تغییر نرخ و افزایش آن به نفع پتروپالایشی ها، به زودی آثار افزایش قیمت و تورم در کالاهای مصرفی مردم و افزایش هزینه های کارگاه های تولیدی را به همراه خواهد داشت..
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۸ ۱۷ شهريور ۱۴۰۲
با گران سازی پتروشیمی ها ارز وارد کشور نمیشه، ارز به جیب صاحبان رانت و پتروشیمی ها میره به قیمت بدبخت تر شدن مردم بیچاره و گران شدن هر بیشتر زندگی شان..
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
ناشناس
۱۳:۳۷ ۱۷ شهريور ۱۴۰۲
اگر همه چیز را مثل همین پتروشیمی دلاری میکنید به نفع یه عده خواص ذی نفع!! پس حقوق ها و یارانه مردم رو هم دلاری کنید!! نمیشه حقوق 80 میلیون ایرانی به ریال باشه، هزینه هاشون به دلاااار!!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۶ ۱۷ شهريور ۱۴۰۲
آقای خاندوزی فکری به حال مالباختگان بورس بکنند ۴ ساله پولمان در بورس نصف کمتر شده در حالی که همه چی در عرض ۴ سال ۱۰ تا ۲۰ برابر شده به خدا دیگه قابل تحمل نیست'
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۰ ۱۷ شهريور ۱۴۰۲
نوبت پرواز بورس رسیده و بورس از این به بعد هر روز سبز ، مثبت و افزایشی خواهد بود و شاخص کل بورس تا پایان سال بالای ۴ میلیون واحد خواهد بود. این خط و این نشان.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۱ ۱۷ شهريور ۱۴۰۲
دلالی را جمع کنید اجازه بدید سود دلالان را تولید ببره به خدا این دلالان در همه جا هستند یه فاصله اندکی هم ببینند وارد میشن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۴ ۱۷ شهريور ۱۴۰۲
4 ساله سهام خودرو داریم 70 درصد در زیان هستیم ولی در عرض 4 سال رانت خواران سرمایه خود را از طریق خرید و فروش خودرو چند ده برابر کرده اند چرا باید سهامدار اینقدر ذلیل باد؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۲ ۱۷ شهريور ۱۴۰۲
با قیمت های دستوری تولید را به نفع دلالان زالو صفت نابود کرده اید! چرا باید در عرض 3 سال خودرو سازان 400 هزار میلیارد تومان زیان داشته باشند چرا باید دلالان خودرو را از کارخانه بخرند و در بازار به دوبرابر قیمت بفروشند!!!!!!! !!!!! چرا باید کارخانه ها رانت توزیع کنند بسیاری از افرادی را می شناسم که برای ماشین صفر کیلومتر خودشان لاستیک ثبت نام کرده اند حتما به خاطر سودی هست که از فاصله قیمت کارخانه و بازار خواهند برد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۳ ۱۷ شهريور ۱۴۰۲
آقای خاندوزی مگه مجبور است صحبت از کاهش تورم کند
ولی ازونور نعمت بخش دبیر انجمن خودروسازان بیاد بگه ۳۵ درصد قیمت افزایش پیدا کرده شورا جرعت اعلام ندارد
واسه چی ۳۵ درصد افزایش ؟
نیا آقا نیا دروغ به ملت تحویل نده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۰ ۱۷ شهريور ۱۴۰۲
دیروز یکی از همکاران می گفت برادرم در یکی از کشورهای اروپایی زندگی می کنه از همونجا بازار را رصد کرده می گفت بهم گفته 50 هزار یورو می فرستم به ریال تبدیل کن بزن حساب کارگزاری سهام بخرم!!!

حالا ببینید بورس رونق بگیره چه ارزی وارد کشور میشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۱ ۱۷ شهريور ۱۴۰۲
از شنبه حداقل تا پایان سال بورس هر روز سبز ،مثبت و افزایشی خواهد بود.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۱ ۱۷ شهريور ۱۴۰۲
اگر راست میگید تاثیر این افزایش رو در گران شدن ده ها کالای مصرفی و افزایش هزینه زندگی مردم هم بگید!! بله برای سرمایه داران رانتی خیلی خوب شده حتما!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۰ ۱۷ شهريور ۱۴۰۲
واقعا اقتصاد دانشه؟اگر هست این توجیه ها وخزعبلات مسولین بیسواد رو باید جنایت علیه بشریت دونست باز دوباره خوراک رو دارند گرون میکنند قیمت تمام شده بالاتر بره که از تولید حمایت بشه اصلا معنی کلمات رو میفهمند دوره احمدی نژاد هم زول میزد تودوربین میگفت برای حمایت از مستضعف دلار رو یک شبه ۳ برابر کرد بعد میومد درنالیکه خودش دستور گرونی خودرو رو امضا کرده بود به مردم بیچاره میگفت پراید کیلویی چند !!!!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۳ ۱۷ شهريور ۱۴۰۲
ساخت پالایشگاه و شهرهای پالایشگاهی در سواحل جنوبی کشورمان ارزآوری خوبی برای کشورمان خواهد داشت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۰ ۱۷ شهريور ۱۴۰۲
فعلا هیچی نشده قیمت تمام محصولات پلاستیکی ۳۰ الی ۴۰ درصد افزایش پیدا کرده،
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۹ ۱۷ شهريور ۱۴۰۲
بخدا این نفهمیدنهای این مدیران ما همه اش نتیجه سیر بودن هست و ترسیدن اینها از ادمهای پولدار و سرمایه دار هست. کشور شده موش آزمایشگاهی اینها.این شرکتها از خداشون بود خوراکشون را دولت گرونتر حسابشون کنه تا دستشون برای آزاد کردن قیمتهاشون باز باشه. دو تا من میدن دولت و ده برابر از مردم میگیرند. دولت هم از خداشه. خیال کرده اینها گوش بحرفش میدند و رحم مردم میکنند. گرسنگی دولت هم برا مردمه نه مدیرانی که سر برج پولها تو کارتشونه.
آخرین اخبار